Inför Åstadsloppet

Idag är det dags. Jag ska springa min första halvmara.

Jag har försökt att förbereda mig så gott det går, men än så länge så känns det inte helt okej i benen. Träningskampen tog sitt och jag sprang två lopp förra helgen; Karlslundsloppet 10 km och Anna Loppet 5 km. Det gick bra, men jag var otroligt trött och nedtränad. Så efter helgen blev det två dagars vila och skivstångIntervall i onsdags. Fantastiskt kul att leda passet och det var fullt hus och massa peppade och glada motionärer med. Å så hade jag så många fina människor med också – Malin L, Karolina, Erik, Lina, Louise, Ninni, Anette å flera andra återkommande motionärer som ger så mycket glädje 🙂

Däremot så bar jag ner ett ex antal kartonger (tunga) i tisdagskväll, nedför 4 trappor och tror jag fick ihop närmare 20 vändor. Sista vändan upp till vinden var oerhört slitsam, jag funderade över hur mycket en kropp orkar innan den bara trillar ihop, säger stopp nu orkar jag inte mer. Så sista kartongen tog sin del i benen. Å både skivstångspasset och kartonglyftningen finns idag kvar i benen.

Så idag är det inte lätta ben som kommer att ta mig runt de där 21 kilometrarna men jag kommer inte ta ut mig mer än vad jag orkar med. Har ju sprungit sträckan förut, så det är ju inte främmande för mig, men jag har aldrig sprungit 21 kilometer på asfalt, så det blir ju helt nytt.

Men det är poängen i cupen som gör att jag springer – jag vill bidra till vinst för klubben. Det är så få tävlingar kvar nu!

Så Örebroare – har ni inget för er idag – gå ut i solskenet och heja på oss som springer – vi blir så glada av hejarop!! Jag har med mig bästa Linnea och Sofie å det taggar mig nog kanske extra idag, vem vet?! 😉

Mer info kan du läsa om här och även banan vi springer. Karta 21 km

KFUM Örebro har även gjort en beskrivning hur loppet går…
Å-stadsloppet halvmaraton – så här är banan
Starten går på Universitetsgatan utanför Friidrottshallen och i mål springer du inne i hallen på löparbanorna. Banan km för km. Banan går till största delen på asfalt. I beskrivningen har vi angivit där det är några kortare grussträckor.1. Universitetsgatan – Djäknegatan 
Den första kilometern går förbi Örebro universitet och kommer in i Almby villaområde. Vi rundar en smedja med gamla anor. Lite uppför vid starten och sedan en plan del.

2. Djäknegatan – Ormestagatan 
Vi springer nu genom Almby villaområde. Den senare hälften är svagt utför.

3. Ormestagatan – Skebäcksbron 
Banan går nu genom ett mindre industriområde och kommer för första gången fram till Svartån. Skebäcksbron är ca 10 år gammal och var först en bussbro men har nu öppnats även för biltrafik. Bron är en vridbro och öppnar för båtar på väg till Örebros gästhamn. På denna del är nivåskillnaden liten.

4. Skebäcksbron – Universitetssjukhuset 
Universitetssjukhuset är nu på höger sida då banan går efter Svartån upp mot de centrala delarna av Örebro. Du passerar också Slussen som byggdes då Hjälmarens sjösänkning gjordes i slutet på 1800-talet. Hjälmaren sänktes då med ca 1,8 m. En kortare sträcka är grus. Här är också första vattenstationen.

5. Universitetssjukhuset – Järntorget 
Nu kommer vi upp mot Örebros finrum och ser Örebro slott för första gången. En vacker Vasaborg med anor från 1100-talet. Du ser också en staty av Karl XIV Johan. Här är en kortare sträcka med gatsten. Vi springer Fredgatan direkt upp till Storgatan och fram mot Järntorget.

6. Järntorget – Stadsparken 
Vi springer nu över Storbron. Vi rundar slottet och vänder tillbaka efter Svartån genom Slottsparken ner mot Stadsparken. Banan går lite svagt uppför i början för att sedan gå svagt utför. En kortare sträcka är kullersten och en liten bit är grus.

7. Stadsparken – Skebäcksbron 
Wadköping, som är Örebros trästad och uppbyggd av byggnader från Örebro med omnejd, ligger nu på höger sida. En kortare sträcka här är grus. Du kommer nu fram till Skebäcksbron igen. Här är den andra vattenstationen. Nytt för i år är att vi innan Skebäcksbron springer ner mot Svartån och under Skebäcksbron och över en liten träbro. Denna ändring gör att vi slipper konflikt med trafiken på bron.

8. Skebäcksbron – Reningsverket 
Banan går nu längs Skebäcksvägen ner mot reningsverket förbi Örebros småbåtshamn. Vi får åter kontakt med Svartån.

9. Reningsverket – Rävgången 
Nu kommer vi ner mot Svartån igen och springer över nya cykelbron. Vi rundar Naturens hus och springer också över träbron över Lillån. När vi kommer upp på bron uppenbarar sig en fantastisk vy över Hjälmaren. Denna bro är loppets största backe. Denna kilometer går helt på grus.

10. Rävgången – Kasernvägen 
Vi springer förbi raststugan vid Rävgången, här finns en toalett för behövande, och vidare genom ett naturområde fram mot det gamla regementsområdet. Denna kilometer går helt på grus och avslutas med en mindre backe. Här finns också en vattenstation.

11. Kasernvägen – Vallare Walls gata 
Nu är vi tillbaka på asfaltsvägar. Vi kommer in i Rynningeåsen som är ett nytt bostadsområde som växt fram sedan regementet I3 lades ner.

12. Vallare Walls gata – Ån Lillån 
Vi springer nu genom Rynninge villaområde. Lite kuperat i början för att sedan plana ut. Kilometern avslutas med en kortare sträcka grus.

13. Ån Lillån – Alnängsbadet vid Svartån 
Nu är vi i ett mindre naturområde med grusväg. Efter 200 m kommer vi ut på Oljevägen (asfalt), där vi vänder ut mot Naturens Hus och ner mot Svartån. Här finns ett välbesökt utegym. Det finns en toalett vid badet.

14. Alnängsbadet vid Svartån – Skebäcksbron 
Denna kilometer springer vi på grus efter Svartån fram mot Skebäcksbron igen och kommer upp på samma bana som vi sprang på mellan 3 – 7 kilometer.

15 – 18. Samma bana som 4 – 7 

19 – 21. Samma bana som 1 – 3 men omvänd löpriktning 
Mot mål springer vi samma bana som vi sprang från starten ner till Skebäcksbron. Det är alltså svagt uppför nu mellan 19 – 19,5. Det är en skön utförsluta ner mot målet i friidrottshallen. Du springer längs fasaden och springer in i hallen på gaveln och får avsluta på löparbanorna.
Nu äntligen är du framme vid målet.

 DSC_0026
Målet i förra årets Åstadsloppet – då sprang jag 10 km och satte nytt personbästa på 47,38 min efter att ha lett ett Crosspass uppe i Karlslund med Friskis innan.
IMG_20131012_134826
Taggad innan start.. 🙂

 

 

 


2 reaktioner på ”Inför Åstadsloppet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s